CONSOLA IDEALĂ PENTRU EDITAT IN LIGHTROOM?
Am primit această consolă în teste de la MGT, acum vreo opt luni, în momentul în care am luat pentru fetița mea tableta de la Wacom – Cintiq 16.
Am fost surprins pentru că deși cunosc mai toate gadgeturile folosite pentru editare, habar nu am avut de existența acestuia.
Iată părerea mea despre TourBox după ce l-am avut un sezon întreg de editat evenimente.
CONSTRUCȚIE
În primul rând, atunci când o scoți din cutie, simți cât de bine este construită. Te surprinde greutatea sa mare în comparație cu dimensiunile sale reduse. Am remarcat acest lucru în comparație cu mult mai cunoscuta Loupedeck, consolă aflată și ea la cea de a doua ediție. Dar aceasta din urmă pare mult inferioară când vine vorba de construcție, de alegere a materialelor și componentelor. Mă refer la butoane, rotițe, potențiometre.
De cum o așezi pe birou remarci cât de stabilă este și cât de puțin loc ocupă în set-up-ul tău.
Are 11 butoane și 3 rotițe care sunt o plăcere în utilizare. Contribuie din plin la acea senzație de construcție de calitate.
Versiunea NEO a consolei se conectează foarte ușor la PC prin intermediul unui cablu USB-C. Versiunea ELITE dispune și de conexiune Bluetooth.
Suprafața mată a materialului îi conferă un aspect plăcut, dar în același timp adună repede urme ale amprentelor degetelor.
Dimensiunile sale sunt de numai 11.7 x 10.2 x 5 cm. Practic o cuprinzi în palmă, așa cum se poate vedea și în imaginea de mai jos.
SOFTWARE
Prima mea îngrijorare a fost că are un număr prea mic de butoane având în vedere utilizarea complexă a funcțiilor din Adobe Lightroom. Dar de îndată ce deschizi software-ul dedicat îți dai seama că practic nu există limite în utilizare, deoarece pot fi folosite orice combinații de taste pentru a avea acces la orice funcție din Lightroom.
Și mai fain este că îți oferă compatibilitate cu toate aplicațiile populare de editare foto și video: Adobe Photoshop, Lightroom, Capture One,
Premiere Pro și After Effects, Final Cut Pro, DaVinci Resolve.
Softul său integrat insuflă și el un aspect PREMIUM, dar mai ales oferă libertate totală în a configura funcțiile oricărui buton astfel încât să corespundă perfect preferințelor oricărui utilizator.
VERSATILITATE
Funcțiile specifice ale rotițelor și butoanelor se schimbă în funcție de software-ul pe care îl folosiți și modul în care alegi să configurezi dispozitivul. Viteza, accelerarea și precizia funcțiilor butoanelor și rotițelor pot fi toate reglate, de asemenea, pentru a se potrivi preferințelor personale de editare.
Și dacă îți faci griji că poți uita combinațiile de butoane, atunci tot software-ul consolei te ”luminează”. Printr-un click poți aduce pe ecran harta rotițelor, butoanelor și a combinațiilor de butoane.
Stabilitatea softului este un lucru remarcat pe parcursul întregului an în care am folosit-o. Niciodată nu a încetat să funcționeze și nu a dat vreo eroare.
Îți poți salva mai multe scheme proprii de funcționalitate a butoanelor în funcție de aplicația utilizată.
În decursul anilor am fost printre primii fotografi din România care au inovat atunci când a fost vorba de a găsi un tool care să ne ușureze partea de editare a fotografiilor. Astfel că am utilizat mixerul de la Behringer XTouch Mini până la consola de la Arthuria. Deși mai ieftine ca preț, acestea nu funcționează în orice aplicație pentru simplul fapt că nu au software dedicat. Acesta trebuie căutat pe net se poate folosi pentru o singură aplicație foto sau video.
Din acest punct de vedere pot ”decreta” că nu există un software mai flexibil în customizarea funcțiilor butoanelor decât cel de la TOURBOX.
DE CE AI CUMPĂRA ACEASTĂ CONSOLĂ?
Dacă folosești deja de ani buni o consolă, poate nu ai motive să o schimbi. Dar dacă te gândești la dimensiunile sale foarte reduse și construcția solidă, aceasta poate fi luată în locațiile unde se desfășoară evenimentul, dacă ai nevoie să editezi imagini pe loc.
Eu ofer ca serviciu opțional proiecția video de imagini din ziua evenimentului. Astfel că am nevoie de a edita fotografiile foarte rapid, imediat ce ajung la restaurant. În condițiile în care nu dispui nici de timp nici de prea mult spațiu, TOURBOX strălucește cu adevărat.
La fel, este foarte utilă în cazul în care predai un workshop de workflow propriu.
Sau de ce nu, ca și consolă principală pentru propriul birou, dacă încă nu ai achiziționat una până acum.
PREȚ CONSOLĂ:
Prețul poate părea măricel având în vedere improvizațiile tipic românești pe care noi obișnuim să le facem (inclusiv subsemnatul). Însă raportat la calitatea construcției, versatilitatea sa și stabilitatea softului, acesta mi se pare fair pentru ceea ce oferă.
O poți achiziționa din suficiente locuri, cu sau fără specific foto neapărat: F64, CEL.RO, PC GARAGE, ALTEX.
CONCLUZII FINALE
Pro:
+ Preț foarte bun în raport cu ceea ce oferă
+ Construcție excelentă, bine echilibrată
+ Multe posibilități de personalizare
+ Versatilitate, putând fi folosită în toate aplicațiile de editare foto/video cunoscute
Contra:
– Poate butonul-rotiță central mi-aș fi dorit să aibă o rezistență ceva mai mare atunci când este rotit.
– Necesită o curba de învățare semnificativă
– Rotița-buton centrală mi-aș fi dorit să aibe o rezistență mai mare la rotire
– Aș fi preferat să aibă mai multe butoane/rotițe