POVESTEA MEA

Hei! Iti multumesc ca doresti sa afli mai mult despre mine si despre tot ce iubesc in viata.

Sunt in zodia Pesti si se spune ca exista in ADN-ul nostru inclinatia spre arta.

Inclinatia spre calatorii am descoperit-o tarziu, practicand fotografia. Olanda m-a facut sa suspin, apoi m-am indragostit de Thailanda. A urmat Bali. Descoperind Bali a fost ca si cand m-as fi descoperit pe mine insumi.

Fotografie realizata de Maya, fetita mea.

Odata cu venirea lui Andrei pe lume, am simtit nevoia sa documentez fiecare faza a calatoriei sale prin viata. Stim cat de repede trec pe langa noi momentele frumoase ale vietii si, de regula, fara sa le savuram suficient.

Asa ca am achizitionat prima camera foto si m-am pus pe treaba. Am facut mii de fotografii fara sa stiu cu adevarat ce inseamna fotografia.

Nu stiam ce inseamna sa folosesti camera aproape de potentialul ei maxim. Imi fotografiam doar baietelul, animalutele si florile din curte.

Pana-ntr-o zi cand, la fostul nostru loc de munca, una dintre colege care tocmai ce se casatorise ne-a prezentat albumul foto de la propria-i nunta. Am fost fermecat pe loc. Erau niste fotografii la un nivel nemaivazut de mine pana atunci. Asa ca mi-am zis… Oare nu as putea invata sa fac si eu astfel de fotografii? Asa a aparut primul pas in lungul drum al dobandirii identitatii fotografice.

Am inceput sa frecventez cursurile scolii de fotografie – RGB Photography. Acolo am intalnit un om deosebit, lectorul Razvan Bulus. Este cel care mi-a inspirat dragostea pentru studiu in fotografie. Ne-a impins permanent spre dezvoltarea laturii creative. Am studiat istoria fotografiei pentru a ne dezvolta cultura in domeniu. Am studiat pictura pentru a intelege mai usor compozitia, dar si lumina. Am studiat chiar si muzica clasica pentru a invata sa simtim, sa cream stari, sa invatam sa transmitem prin imagini ca si prin muzica.

Apoi m-am gandit ca un fotograf de nunta iscusit m-ar putea initia in tainele fotografiei de nunta. Primul caruia i-am scris si mi-a si raspuns a fost Marius Barbulescu. El m-a invatat ce este bunul gust in fotografia de nunta din Romania.

Evenimentele au inceput sa apara si deja in al treilea an in care incepusem sa fotografiez nunti, mi-am si dat demisia de la vechiul job.

In nici trei ani de la aparitia lui Andrei pe lume, a intrat in viata noastra, Maya. Cand a mai crescut i-am spus ca in sanscrita numele ei inseamna “Minunea vietii mele” sau “Sufletul meu pereche”. Cred ca m-a crezut usor pentru ca de atunci suntem de nedespartit.

In acest moment sunt la randul meu lector si predau fotografia de nunta. Sunt invitat sa tin discursuri in fata a sute de fotografi la conferintele de gen din toata tara. Am tinut workshopuri personale. Am castigat premii si am jurizat concursuri de fotografie nationale si internationale.

In meseria mea incerc sa imi pastrez entuaziasmul. Nu pot face asta decat daca lucrez pentru si alaturi de oameni frumosi. Din fericire ei exista pretutindeni. Depinde doar de noi sa ii gasim, folosind mijloacele potrivite. Limbajul comun nu este altul decat iubirea, compasiunea, intelegerea.

Cu drag,
Marian Cristea